onsdag 15. juli 2009

Rosa multiflora

Rosa multiflora (småklatrerose) er en slyngrose som forekommer naturlig i Japan.
Den er svært voksevillig, så mye at den i mange stater i USA har blitt satt på svarteliste (etter å ha blitt til dels masseplantet rundt midten av 1900-tallet, på vanskelige steder, bla. langsmed motorveier og for å hindre jorderosjon). I slutten av juni og begynnelsen av juli kommer den med millioner av små (2 cm i diameter) enkle, hvite og duftende blomster som sitter sammen i klaser på inntil 600 i hver. Det skal være noen som har telt. Om høsten kommer det små, vakre røde nyper som fuglene - i alle fall i USA - liker og hjelper til med å spre arten ytterligere.

Den første multifloraen som kom til Europa, var den fyllte kulturformen 'Carnea' i 1804. Den viltvoksende arten ble oppdaget senere, og kom til Europa ca 1860.

Arten er vakker i seg selv og når den blomstret i år sammen med R. helena 'Hybrida' og 'Lykkefund' før skjærsminen var avblomstret, ga den hagen definitivt et løft! Blomstringen varer i 2-3 uker. Rosen er vakker når den får det rette stedet å utfolde seg på, opp et tre, en pergola, som en frittstående fontene eller til en omfangsrik hekk.Du kan ha multiflora i hagen din uten å vite om det, for den skal ha vært mye brukt som grunnstamme, sammen med R. canina og R. laxa (Austin).
Et villskudd jeg fikk på Lykkefund i fjor, var imidlertid canina.

Arten er viktig i rosehistorien også fordi den er opphav til alle moderne polyantha og klaseroser.
Som om ikke dette er nok, ble det foredlet fram en lang rekke multiflora-ramblere spesielt i perioden 1890-1930 (Thalia, Aglaia, Veilchenblau, Rambling Rector, etc, etc).

1 kommentar:

  1. Så artig å lese historien bak rosen. Jeg har aldri vært på bloggen din før, men leste om den i HfA og da måtte jeg bare ta en titt.
    Jeg ser du er glad i roser, akkurat som meg. Jeg kommer igjen her til deg og legger deg på listen min.
    Takk for titten:)

    SvarSlett