tirsdag 11. august 2009

Noen gallicaerHuff, bloggen min ble så grå og trist som juliværet i Norge med dobbel dose av de yndefulle grå, så jeg må lyse opp litt med et par gallicaer: apotekerrosen R. gallica 'Officinalis' (1400).
Denne plantet jeg for seks år siden, sommeren 2003, den var med i den første roseforsendelsen jeg fikk i posten og plantet ved nøkkelovertakelse.
Men det er først i år den virkelig har slått til. Antakeligvis har den vært angrepet av vånd tidligere. He
le bedet der den står er totalt undergravd. Det har strøket med flere roser rundt den.
Den har spredt seg nå, med flere rotskudd.
Jeg hørte ikke noe om at den skulle være rotekte da jeg kjøpte den, så enten var den rotekte helt fra starten av, eller så har den gått over på egen rot, for de nye skuddene gjør at rosen danner et vakkert buskas, sammen med andre roser - og stauder.
I år blomstret den rikt og lenge og var en vakker fargeklatt.

En hagevenninne var på besøk og mente å gjenkjenne den ekte legekattemynten i samme bed. Godt, så kan dette være medisinalbedet mitt. (Legestokkrosen vokser i et bed lenger nede, kanskje jeg får hente den hit.)
Sommeren 2009 var en god sesong for gallicaer, i alle fall her på Østlandet.
Mange av dem hadde ikke begynt å blomstre ennå under varmeperioden i
juni, så kom de ut sammen med det kjølige været og ble stående desto lengre. De er kanskje ganske regnsterke, selv de som er fylte?

Denne kjøpte jeg som 'Jenny Duval' men jeg mistenker den for å være feilmerket - at det er en 'Charles de Mills'.

1 kommentar:

  1. Den rosen lignet på min Charles de Mills, men blomstrer den hos deg nå?
    Min er avblomstret, den siste blomsten forsvant i går. Charles de Mills er en av mine ynglingsroser, den har så flott farge, nydelig duft og vakre blomster synes jeg, og så blomstrere den lenge selv om det bare skjer en gang.

    SvarSlett