tirsdag 30. juli 2013

Rosevandring i juli

Bloggen min har blitt forsømt det siste året, etter at jeg begynte på FB og startet pendling med 9 - 4 kontorjobb. Men hagen ligger her fremdeles og jeg har plantet endel nye roser i år, etter at en del gikk ut i våres. Utover sommeren er det imidlertid flere og flere roser som har kviknet til igjen, og mange av de historiske rosene har fått seg en god, og i visse tilfeller etterlengtet nedskjæring. En del av disse vil ikke blomstre før til neste år. Men jeg er likevel fornøyd med årets roseblomstring. Noen planter går ut, mens andre er finere enn noen gang. Det er det som er spennende med hagedyrking. Det er faktisk en veldig god rosesesong i år, siden skadedyrene (sikader m.m) har strøket med og det ikke har regnet noe særlig under blomstringen, slik at de rosene som blomstrer, ikke har blitt skadet av regn.
Bli med Jackson og meg på rosevandring.

'Alba Meidiland' kom på markedet i 1987 og er egentlig en bunndekker. Den har imidlertid ikke noe i mot å gå i høyden heller, så hos meg får den bekle enn halvdelen av en bue som leder ned til kjøkkenhagen.

'Rosa Mundi' (1560) er en gammel schlager. På denne blomsten ser man tydelig slektskapet med apotekerrosen.
Det er nesten så den er fullstendig revertert. 

Eplerosen 'Magnifica' har blomstret spesielt overdådig her i år, med tusenvis av relativt små, halvfylte blomster.
Jeg har tre store busker på forskjellige steder i hagen. (Vel, to store og en ganske liten...)

Klematisen 'Fascination' har aldri vært så fin som i år. Den klatrer opp i toppen av 'Blanche de Belgique' og har blomstret i mange uker. For et sjokk å oppdage denne en morgen på vei til postkasen.

Klematis 'Fascination' er absolutt fascinerende.

'Charles Darwin' fra 2003 er en av mine favoritter blant rosene generelt og av Austin-rosene spesielt. Den frøs muligens litt ned, men det gjør jo ikke noe når den blomstret på de nye greinene. Duften er av den fruktige, sterke typen som de beste av Austin-rosene har. Fargen er spesiell grågul, sennepsaktig som det står i Austins katalog. Jeg har hatt denne i fire år og den har bare blitt finere for hvert år. Ikke har den blitt spist av vånd heller. Den er ikke de aller sterkeste i regnvær, ettersom den har så tett med kronblader. Men det har ikke vært noe problem denne sommeren :-)

'Jude the Obscure' (1995) er en av de rosene som dufter best av alle roser. Duften er sterk, fruktig, litt mango-papayaaktig. Yum. Jeg har plantet den på nytt i år, siden min forrige ble spist opp av jordrotter. Fargen er deilig gul-fersken, blomstene er store og blomsterfasongen er veldig karakterisktisk koppformet - som følge av at kronbladene er lange. Koppformen samler opp regn, så de står ikke bra i regntunge somre. 

'Lochinvar' er en remonterende spinosissima fra Austin - og seiler inn blant mine favoritter. Den har sterk og god, gammeldags roseduft. Den ble lansert i 2002, men i katalogen fra 2011-12 står det at den er midlertidig trukket fra markedet ettersom den er vanskelig å oppformere og de må bygge seg opp et lager. Spinosissimaer er litt tricky slik. Jeg har kjøpt og plantet den i år.

'Pegasus' (Austin 1995) har det helt rette utseendet etter min smak, bra farge på blomstene og høyde på busken,  den mangler bare litt på duftsiden. Den skal visst være veldig sunn og frisk også.
Vi får se den an, jeg har plantet den i sommer.

'Herkules' er en Kordesrose fra 2006. Jeg hadde glemt at jeg hadde plantet den i fjor, så da jeg så den igjen i gartneriet hos Knut Auke, MÅTTE jeg ha en til. Den varierer en del i fargen og kan bli helt grålig hvitrosa. Lovende.

'Maigold' er en klasiker fra Kordes 1953. Det blir en svær busk beslektet med 'Aicha' og 'Nevada' og likner endel på disse med de store åpne blomstene.

9 kommentarer:

 1. Herlige roser du har og en fantastisk flott klematis :)
  Tror nok jeg må ønske meg en slik!
  Ha en fin uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Anne. Lykke til med bloggen din!

   Slett
  2. Så fine roser du viser fram! Jeg liker så godt at du skriver så nøyaktig beskrivelse av dem. Veldig informativt og nyttig.
   Jeg ønsker meg Blanche de Belgique. (Det må jeg notere meg)
   Takk for masse inspirasjon :)

   Slett
  3. Tusen takk, Fagertun. 'Blanche de Belgique' er veldig fin. Jeg kjøpte den i sin tid som alba 'Suaveolens', men jeg oppdaget fort at den var feilmerket. Det er ikke alltid så lett å skille mellom de tettfylte hvite albaene, men noen forskjeller er det. Jeg fikk tips fra den forrige redaktøren i det svenske rosebladet, Helena Verghese Borg.

   Slett
 2. Det var en fin runde :-)
  Merkelig nok ble det en bra rosesommer! Mindre skadedyr enn på lenge.
  Man var heldig som fikk sikret seg en 'Lochinvar'! Mistet dessverre 'Charles Darwin' (stygt feilplassert).

  SvarSlett
 3. Takk, Irene. 'Lochinvar' blir nok snart en gjenganger på All Stars-listen:-)
  Michael Marriott var ikke så glad i 'Charles Darwin' pga at den ikke tåler regn så godt.
  Jeg husker nesten ikke hvordan den oppførte seg i fjor, og i forfjor. Den er min favoritt i alle fall, også fordi den holder blomsterhodene høyt.

  SvarSlett
 4. Her var det mye fint å se på. Mange vakre roser... en av mine favoritter er Herkules. Og så den vakre Klematisen da, skjønner godt at den vekker oppsikt!

  SvarSlett
 5. Nydelige roser! Takk for titten!
  :-)

  SvarSlett
 6. Takk i like måte, til Parkvegens Hageglede og Bjørg.

  SvarSlett